Billund Kirke

Byggeriet af Billund Kirke blev, som en del af Billund Centret, opført fra 1971 med indvielse d. 15.april 1973. Arkitekterne Einar og Kuno Meilby stod for byggeriet, der blev finansieret af Ole Kirks Fond og familien Kirk Christiansen. Kirkesalen er som den øvrige del af Billund Centret opført i mokkafarvede teglsten i sildebensmønster – August Rasmussens forband. Kirkens rum består som den øvrige del af centret at forskudte bygningsdele afvekslende med store glasfacader. Kirkerummet er rektangulær i sin grundform med siddepladser placeret på hver side af en centerlinje, der peger mod altret placeret mod vest. Det mørkbejsede træværk og de mørklilla hynder giver rummet en mørk kontrast til lysgennembruddet i de store vinduespartier. Der er 180 siddepladser i kirkesalen og 98 i den tilstødende menighedssal. Kirkens udsmykning er centreret omkring korsmotivet over alterbordet udført i rustfrit stål af guldsmedene Helga og Bent Exner, der også har fremstillet altersølv, dåbsfad og -kande. På sydvæggen hænger Bodil Kaalunds maleri ” Brødet brydes” ligesom der er seks malerier af Svend Åge Madsen.

I 1985 blev kirken udvidet med to etager, mødelokaler og øverum til kor i nederste etage og kontorfaciliteter i øverste etage.

Kirkens 5 messehageler er udført af Inge Toft, Gentofte.

Orglet med 17 stemmer fordelt på to manualer og pedaler er bygget hos P. Bruhn og søn. Klokketårnet er 17 meter højt med fire klokker – to fra 1973 og to fra 1982 hvor også klokkespillet med 29 klokker er dateret.

Billund kirke er en filialkirke i Grene sogn. Hovedkirken er Grene kirke, der er dog ingen distriktsdeling ligesom der er ét menighedsråd.

----------------

Billund Kirke som er del af Billund Centret blev indviet i 1973. Allerede i starten af 60'erne var der overvejelser om at bygge en kirke i Billund. Godtfred Kirk Christiansen ville gerne realisere sin fars, Ole Kirk Christiansens store ønske om at bygge en kirke her. I 1969 realiserede Kirk Christiansen familien sammen med Ole Kirk´s Fond og kommunen planerne om et center med kirke, menighedslokaler, bibliotek, teatersal, børnehave, fritidshjem, cafeteria mm.

Familien Kirk Christiansen og Ole Kirk´s Fond ønskede for centret:
- at det må blive et samlingssted for alle kommunens beboere, et sted, hvor alle aldersklasser mødes
- at centret må inspirere til et sundt initiativ på flest mulige områder
- at det må blive et sted, der til stadighed vil afspejle livets forskellige sider, både de muntre og de alvorlige og hvor aktiviteter af underholdningsmæssige, almen kulturel og kristelig art må kunne udfoldes under samme tag
- at centret må ledes således, at forældre med tryghed kan se deres børn og unge færdes her.

Biskop Dons Christensen indviede i 1973 Billund Kirke ved en festgudstjeneste med mange hundrede deltagere. Bagefter samledes den store forsamling, hvor Centret officielt blev overdraget til kommune og menighedsråd.

Foto: Vagn Hansen